Radio Information

Orbáns sejr, ukrainsk kulturarv og Reformkommissionen

April 8, 2022

Søndag aften blev en usædvanligt bitter nat for den ungarske opposition, hvor hele seks partier var gået sammen i forsøget på at vælte Viktor Orbán og hans højrenationale parti Fidesz. Omkring midnat stod det klart, at Viktor Orbán ikke bare har genvundet regeringsmagten i Ungarn, men kan gå ind i sin fjerde regeringsperiode med hele 135 sæder ud af de 199 i parlamentet. Men hvad vil han mon bruge dem til? Og hvad skal EU gøre ved det? Mathias Irminger Sonne har besøgt landet. 

Og så skal vi tale om kultur i krig. For i Ukraine udspiller der sig lige nu en kulturel redningsaktion parallelt med krigen. Få er mere bevidste om vigtigheden af kulturarv som taktisk militært redskab end Vladimir Putin, og derfor holder man vejret i det vestlige Ukraine, mens man mobiliserer for at redde landets kulturarv. Kulturredaktionens William Sass har talt med nogle af dem, der lige nu gemmer malerier i kældre og pakker statuer ind i sandsække. 

Jeg får også besøg af Indlandsredaktionens Laura Friis Wang til en snak om Reformkommissionens anbefalinger i forhold til de lange videregående uddannelser. For kan man overhovedet bruge uddannelsespolitik som et redskab til at øge produktiviteten i samfundet? 

Sidst, men ikke mindst, har Rune Lykkeberg opsnuset noget, som de unge er begyndt at sige. Det rimer på Okay Boomer, men giver meget mere mening.