Radio Information

Johanne Schmidt-Nielsen: Vi svigter ofre for social kontrol

December 22, 2020

Unge, der bliver sendt på genopdragelsesrejse eller tvinges ind i et ægteskab, bliver svigtet af deres forældre. Men de risikerer også at blive svigtet af de danske myndigheder.

Det siger generalsekretær i Red Barnet Johanne Schmidt-Nielsen i podcasten Genopdragelsen

Hun vurderer, at fagpersoner ofte ikke er klædt godt nok på til at opdage og skride ind over for tegn på social kontrol og overgreb. Og hun peger på, at myndighederne ikke har noget samlet overblik over udbredelsen af genopdragelsesrejser og tvangsægteskaber.

»Der er ikke nogen tvivl om, at noget af det, der er vigtigt for at kunne handle korrekt – og der er i allerhøjeste grad brug for handling – det er, at vi får mere viden,« siger hun.

Desuden er reglerne ifølge Johanne Schmidt-Nielsen indrettet på en måde, så samfundet ikke tager godt nok imod unge, der vender hjem fra genopdragelsesrejser eller slipper ud af tvangsægteskaber i udlandet. Blandt andet kan de risikere at blive afskåret fra at få dansk statsborgerskab i mange år, efter at de er kommet tilbage til Danmark.

»Det er principielt dybt problematisk,« siger hun.

Dette er fjerde afsnit i podcasten Genopdragelsen, hvor politikere, meningsdannere og eksperter taler med Informations indlandsredaktør, Anton Geist, om social kontrol og æresrelaterede konflikter.

Podcasten tager udgangspunkt i en bog med samme titel om den unge kvinde Samia, der bliver sendt på en flere år lang genopdragelsesrejse til Pakistan. Den kan høres, uden at man har læst bogen.