Radio Information

Valg i polen, den teroretisk fysiks avantgarde og optur over … finanskapitalismen

July 10, 2020

På søndag den 12. juli afholdes anden runde af det polske præsidentvalg. Og valget er klart: Skal den europæiske gigant i Øst have en nationalkonservativ, Trump-venlig, EU-skeptisk og LGBT-fjendtlig præsident? Eller bliver det en liberal, EU-venlig og LGBT-progressiv præsident, der vil kæmpe mod den kontroversielle PiS-regering?. Europakorrespondent Mathias Irminger Somme har fulgt den bistre vagtkamp.

Og så skal vi tale om noget så crazy og fascinerende som den teoretiske fysiks avantgarde. Det er alle dem, der i udkanten af det videnskabelige miljø sidder og nørkler med alternativer til den altdominerende teori om altings sammenhæng, superstrengteorien. Når det er muligt for Information at lave en serie om det – og at vi kan garantere, at skribenten har fattet en hat af det hele – er det fordi vi har en kollega, der hedder Niels Alstrup. Han er oprindelig forsker i fysik, så byggede han nogle broer, og nu sidder han på Dagbladet Information og holder styr på alle de date som genereres af en moderne avisdrift. Og denne sommer kan i møde ham i en sommerserie og i din radio. (I indslaget taler vi om en kvindelig græsk fritænker-fysiker, der har udvikler nogle ure, der kan regulere din sindsstemning.)

Jeg får også besøg af Sara Mering, en kvinde på 23 år, der for et års tid siden kontaktede avisen med en idé: Hun var bange for fremtiden, og det ville hun gøre noget ved. Og måske var hun ikke den eneste i sin generation, der havde det sådan. Det var vi glade for. Mød Sara til sidst i programmet og hør, hvad hun gjorde

Sidst, men ikke mindst, kommer Rune Lykkeberg forbi. For sidste gang i denne sæson for dette er den sidste ordinære omgang radio Information på denne side af en laaaang sommerferie. De næste fire uge overtager Rune mikrofonen og bruger roen i huset til at invitere kloge hoveder til lange samtaler. Lyt med og hør hvad vi kan vente os. Og hør Runes optur over ... fianskapitalismen. Men hov! Er den ikke ond? Jo, det kan du bande på, men den er vores sidste håb.