Radio Information
Klimaopråb fra både forskere og digtere – og fejl og mangler i sponseret forskning

Klimaopråb fra både forskere og digtere – og fejl og mangler i sponseret forskning

November 8, 2019

Hvad hjælper det at skrive digte, når mængden af kultveilte i atmosfæren alligevel stiger? Det spørgsmål stiller litteraturanmelder Tue Andersen Nexø i fredagens litteraturtillæg. Vi er nået til år 2010 i vores begivenhedsorienterede litteraturhistorie 20 før 20. Året hvor klimakrisen kom til dansk litteratur. Tue kommer i studiet.

I det hele taget bliver det en Radio Information i klimaets tegn. For det var også ugen, hvor 11.000 forskere skrev under på et opråb om at erklære klimanødstilstand, hvis vi fortsat ønsker en beboelig planet. Rune Lykkeberg har set på opråbet og ikke mindst de konkrete opfordringer til handling.

Og så er der nyt i sagen om oksekødrapporten. For det viser sig, at Informations afsløring af, at forskere ved Aarhus Universitet lod Landbrug & Fødevarer og Danish Crown påvirke en rapport om oksekøds klimapåvirkning, langt fra var et enkeltstående tilfælde.

En intern undersøgelse har nemlig fundet fejl og mangler i hele 34 ud af de 55 rapporter, som Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug (DCA) ved Aarhus Universitet har fået ekstern finansiering til. To af journalisterne bag afsløringen, Louise Drivsholm og Martin Bahn, kommer i studiet, hvor de også fortæller om et særdeles vanskeligt arbejde med at vriste de informationer ud af Aarhus Universitet, der gør en kritisk journalistisk granskning mulig.

Kinesisk genopdragelse, ny kurs fra twitter og Jonas Eikas skideballetakketale

Kinesisk genopdragelse, ny kurs fra twitter og Jonas Eikas skideballetakketale

November 1, 2019

I denne uge udkommer Moderne Tider i en særudgave med tyve fortællinger om livet i de kinesiske genopdragelseslejrei landets nordvestlige provins Xinjiang. Her er hundredtusinde mennesker fra de muslimske minoriteter interneret og gennemgår såkaldt genuddannelse – og tortur. 

Den amerikanske journalist Ben Mauk har gennem rejser til grænselandet i Kasakhstan indsamlet vidnesbyrd fra tidligere fanger og pårørende til internerede. En kvinde har mistet tre sønner og 14 børnebørn, en mand sin kone, et lille barn sin mor. Andre er undsluppet, men er blevet tortureret, ydmyget og forsøgt hjernevasket.

Hør redaktør Mikkel Vuorela fortælle om det kinesiske genopdragelsesprojekt af op mod to millioner mennesker. Og hør et uddrag af 31 årige Rahima Senbais vidensbyrd.

Og så var det ugen, hvor den danske forfatter Jonas Eika modtog Nordisk Råds Litteraturprisog valgte at bruge anledningen til at sende en slagside mod en feststemt statsminister. I Danmark trives »statsracismen«, sagde forfatteren og opfordrede til at lukke udrejselejrene. Var det tog til tiden eller langt over grænsen?Jeg spørger litteraturanmelder Lone Nikolajsen.

Og sidst, men ikke mindst kommer Rune Lykkeberg forbi og har en optur over, at Twitter nu vil forbyde politiske annoncer. En lidt billig omgang, fordi det så absolut gør mere naller på konkurrenten Facebook, men ikke desto mindre en godomgang.

Farvel til 24syv og velkommen tilbage til en rebooted Bernie Sanders

Farvel til 24syv og velkommen tilbage til en rebooted Bernie Sanders

October 25, 2019

Det siger ikke så lidt, når den mangeårige retspolitiske medarbejder – nu indlandsredaktør – Anton Geist kalder noget for et »retspolitisk rædselskabinet«. Det gjorde han i onsdagens leder om regeringens hastegennemførte lovforslag om at fratage danske fremmedkrigere deres statsborgerskab uden dommerkendelse og med tilbagevirkende kraft. Anton Geist kommer i studiet.

Det gør Lasse Medier Jensen også. For det har ved Gud været en vild mediepolitisk uge. Radio24syv tabte udbuddet om den nye DAB-radiokanal til Radio Loud og det afsluttede – med Lasses ord: »en af de mest uskønne, politisk betændte og kaotiske forløb i nyere dansk mediehistorie«. Vi får os blandt andet en snak om, hvad de unge vil have. Heldigvis hører vi også lidt fra de unge selv.

Og så har Rune en optur over Bernie Sanders, der ikke alene er tilbage efter sin sygemelding, men tilbage med 120 i timen og med Alexandria Ocasio-Cortez, Cardi B og ungdommen i ryggen. Og vi kan mærke det. Ja, vi kan faktisk mærke det, som vi ikke har mærket det siden den her… nååårh!

Kurderne i Syrien, isolation i danske fængsler og kolonialismen i Kim Leines forfatterskab

Kurderne i Syrien, isolation i danske fængsler og kolonialismen i Kim Leines forfatterskab

October 18, 2019

Det synes kun at være et spørgsmål om få uger, måske endda kun dage, før Rojava og den kurdiske autonomi i Syrien er forhenværende. Det skrev Lasse Ellegaard i denne uge. Men hvad er historien om Rojava, og hvordan kan det være, at stort set alle aktører synes at have en fælles interesse i at kurdisk autonomi er fortid. Vi ringer til Lasse Ellegaard.

Og så skal vi tale om isolationsfængsling i de danske fængsler. Brugen af langvarig isolation på mere end 14 dage er de seneste år steget med hele 9.528 procent. Hvor syv indsatte i 2015 fik isolationsstraf i mindst to uger, gjaldt det for 674 i 2018. Hvad er det, der sker? Journalist Louise Schou Drivsholm har undersøgt det. 

Og så er vi nået til året 2007 i vores begivenhedsorienterede litteraturhistorie ’20 før 20’. Det var det år, hvor den danske koloniale fortid rykkede i litteraturen med udgivelser som Kim Leines Kalak og begydelsen på Jakob Ejersbo afrikatriologi. »Det danske« blev nu iagttaget udefra. Erik Skyum Nielsen var der og iagttog det.

Nobels litteraturpris, Ahmads Valhalla, byernes klimaftale og Trumps krampetrækninger

Nobels litteraturpris, Ahmads Valhalla, byernes klimaftale og Trumps krampetrækninger

October 11, 2019

Donald Trump vil ikke længere samarbejde med demokraterne i rigsretsprocessen. Det stod klart, da han tirsdag afviste at stille flere vidner og dokumenter til rådighed for undersøgelsen i Repræsentanternes Hus. Samme uge viste han med sin tilbagetrækning af amerikanske soldater og de efterfølgende tyrkiske angreb på kurderne i det nordlige Syrien – USA’s tidligere alliererede – at det kun kan gå for langsomt med at afsætte ham. Det mener vores USA-korrespondent Martin Burcharth. Han er i byen og besøger mig i studiet.

Vi mødte første gang Tjalfe og Røskva i Ulven er løs, første bind i Peter Madsens 15 bind lange tegneserieserie fra 1979. Næste gang vi så noget til de to menneskebørn var i tegnefilmen Valhallafra 1986. Og i denne uge opstår de igen – denne gang i Fenar Ahmad filmatisering af den nordiske mytologi i børnehøjde. Lone Nikolajsen brugte en ikke ubetydelig del af sin barndom på at læse tegneserien, og nu har hun set filmen.

Torsdag var en festdag på kulturredaktionen – trods alt. For selv om Det Svenske Akademi har klokket gevaldigt i det det seneste år, så er det alligevel en skøn tradition, at vi alle mødes i redaktionssekretariatet, hvor fjernsynet tændes, og sammen venter på at de hvide fløjdøre går op og årets Nobelpris i litteratur kåres. Og i år var der hele to.

Jeg taler med litteraturredaktør Peter Nielsen inden uddelingen. For hvad var det nu, der sendte Svenska Akademien ud i den største kulturskandale i nyere svensk historie? Og i det øjeblik hvor det stod klart at modtagerne blev … polske Olga Tokarczukog østrigske Peter Handke. Hvad Peter Nielsen mener om de valg, kan du læse her. 

Og naturligvis ingen uge uden Lykkeberg. I denne uge har chefredaktøren optur over, at det lykkedes for de deltagende byer ved C40-konferencen i København at få vedtaget en klimaftale– endda en man kan kyles ud af, hvis man ikke lever op til målene.

Uskøn åbningstale, ugrøn finanslov og ufin Jørgen Leth-debat

Uskøn åbningstale, ugrøn finanslov og ufin Jørgen Leth-debat

October 4, 2019

Det blev en rød finanslov. Men udpræget grøn blev den til gengæld ikke. Regeringen havde ellers lovet, at den grønne omstilling skulle iværksættes fra dag ét, men det er ikke rigtig til at se på dens første finanslovsforslag. Klima- og miljøjournalist Jørgen Steen Nielsen udlægger den tekst. 

Grøn har man aldrig kunne beskylde Mette Frederiksen for at være. Men når hun nu er endt i spidsen for en regering, indsat på et historisk grønt mandat, skal hun jo til at lære det. Og der er et stykke vej endnu. Ifølge Rune Lykkeberg missede statsministeren nemlig muligheden for at formulere en progressiv fælles missionmed udgangspunkt i krisen. I stedet så hun nostalgisk tilbage og tegnede et dystert billede af nutiden – faktisk ikke så ulig Donald Trumps indsætningstale. (Av!). Lykkeberg kommer i studiet og forklarer.

Og så er vi nået til et ophedet år i vores begivenhedsorienterede litteraturhistorie 20 før 20. I 2005 udgav Jørgen Leth udgav sin erindringsbog Det uperfekte menneske, og den indeholdt de to små sætninger: »Jeg tager kokkens datter, når jeg vil. Det er min ret.« Og så eksploderede Debatdanmark. Vi ser tilbage på en af de hedere debatter i dansk litteraturhistorie, men også på teksten. For hvad STÅR der egentlig i teksten om kokken datter? Erik Skyum-Nielsen kan heldigvis læse.

Krig i Washington. Kaos i London. Men fred og fordragelighed i Downton Abbey

Krig i Washington. Kaos i London. Men fred og fordragelighed i Downton Abbey

September 27, 2019

Man bliver ikke klogere af Naomi Kleins nye bog, On Fire, men man bevæges. Og det er måske lige netop det, der er brug for i den krise som vi befinder os i, siger Rune Lykkeberg. At vi hver især bevæges lidt mere. Som en ros til bogen, men ikke mindst som en personlig erkendelse oven på en uge, hvor en 16-årig svensk skolepige viste sin bevægelse. Og mindede os andre om, at vores følelsesmæssige reaktion på klimakrisen er helt ude af trit med dens alvor. Læs også det interview med Naomi Klein, som vi bragte for nylig.

Og vi skal naturligvis tale om den mulige rigsretssag mod den amerikanske præsident, Donald Trump, men vi kan jo ikke sidde den britiske premierminister Boris Johnsons kriseoverhørig. Den britiske højesteret fandt nemlig tirsdag, at Boris Johnsons suspendering af parlamentet var ulovlig og ugyldig, og underkendte dermed premierministerens fem uger lange suspendering af parlamentet.

Heldigvis har vi ved hånden David Rehling, der foretager en sammenlignende analyse. For de to kriser minder ikke bare om hinanden. De har også til dels samme rødder.

Men nu skal det jo ikke være bulder og ballade det hele. På Downton Abbey hersker ro, renlighed og iver efter at passe sin plads i hierarkiet og derved sikre den britiske landadels fortsatte relevans. Filmen, der afslutter seks sæsoner om livet på og omkring godset Downton Abbey, er reaktionær sødsuppe. Og Lone Nikolajsen slubrer den lystigt i sig.Hør hvorfor.

(Og gider du ikke at gense serien, så gider du i hvert fald godt at læse Lones genfortælling.)

Klimaugen, litteraturhistorie anno 2003 og Lykkeberg om Rambo

Klimaugen, litteraturhistorie anno 2003 og Lykkeberg om Rambo

September 20, 2019

Skulle du have misset det, så siger vi det igen: Denne uge er den store klimauge. I New York, hvor stats- og regeringsledere skal gøre deres for at speede omstillingen op ved FN’s ekstraordinære klimatopmøde. På gader og stræder, hvor børn over hele verdenen fredag stejkede, og næste fredag, hvor det er de voksens tur. Og her i Radio Information, hvor Jørgen Steen Nielsen er gæst.

Og så skal vi selvfølgelig tale om dansk litteratur i 2003. Der er vi nået til i vores begivenhedsorienterede litteraturhistorie ’20 før 20’. Tue Andersen Nexø er i studiet for at fortælle om en mikrobegivenhed, der statte gang i noget langt større, nemlig da digter Lars Skinneback begyndte at læse op som en båndptager, der var gået i stykker. Hør, hvordan det lyder.

Og så er Rune Lykkeberg vist den eneste anmelder i Danmark, der synes at Rambo – Last Bloodhar en berettigelse i verden. Hør, hvorfor han synes, at den femte og sidste Rambo-film kan noget.

Ps. Og når du så har hørt udsendesen, kan du jo læse det store interview med den amerikanske aktivist og forfatter Naomi Klein fra fredagens litteraturtillæg, hvor The Guardians journalist bl.a. spørger, hvad der alligevel giver hende håb midt i hendes klimadesperation: 

»Det giver mig kampmod at se en ny generation, som er så determineret og fuld af kræfter. Jeg bliver også inspireret, når jeg ser de unges vilje til at gå ind i partipolitik, for i min generation – da vi var i tyverne og trediverne – var holdningen, at vi ikke ville snavse vores hænder til ved at gå den vej.«

Ellen Trane Nørby i kampen, udkanten i litteraturen og konkursrytterne i hellig krig

Ellen Trane Nørby i kampen, udkanten i litteraturen og konkursrytterne i hellig krig

September 13, 2019

En kiosk på Vesterbro uden varer på hylderne og en fabriksbygning med bederum i Hvidovre. Det er nogle af de adresser, der har dækket over et formodet momssvindel for over 800 millioner kroner. I samarbejde med Jyllands-Postens erhvervsmedie Finans har Information foretaget en omfattende kortlægning af flere store danske sager om momssvindel. Et netværket af 14 forretningsmænd, der har forbindelser til syrienkrigere og terrordømte, står bag svindlen. Og to af bagmændene er selv jihadister. To af journalisterne bag, Sebastian Gjerding og Bo Elkjær, fortæller.

Og så skal vi tale om lokaliteter i litteraturen. Knud Romer tager os til Falster, Helle Helle til Sydsjælland, og Thomas Korsgaard til et sted syd for Skive. Stedet har fyldt meget i den danske litteratur de sidste 20 år. Vores anmeldertrio har valgt udgivelsen af Erling Jepsens roman Kunsten at græde i kor som den begivenhed, der bedst beskriver begyndelsen på den nye bølge af det, der engang hed hjemstavnslitteratur. Vi er nået til året 2002 i vores litteraturhistorie. Erik Skyum-Nielsen beærer mig med sit selskab.

Chefredaktør Rune Lykkeberg er også på pletten. Og i højt humør. Han har nemlig optur over Ellen Trane Nørby – eller, faktisk ikke, men han har optur over, at hun ikke er Inger Støjberg. Det tvinger nemlig Venstre til at vælge aktivt, om det vil gøre Inger Støjberg til næstformand og fastholde partiets tolerance over for hendes intolerance, eller om det vil gøre op med partiets udskejelser i udlændingepolitikken.

Vi skriver litteraturhistorie, afslører uredelig klimaforskning og siger farvel til Løkke

Vi skriver litteraturhistorie, afslører uredelig klimaforskning og siger farvel til Løkke

September 6, 2019

»Tirsdag den 12. december kl. 9.59 stiger en ca. 35-årig mand af toget Bertel Thorvaldsen, der netop er ankommet til Københavns Hovedbanegård fra Tyskland. Manden, en meget tynd, sygeligt udseende, formodentlig narkoman, medbringer ingen bagage ud over den smule tøj, han har på: Kondisko, tynde grå joggingbukser, træningsjakke og en Apple-reklamekasket trukket omvendt ned over hovedet.«

Sådan starter en artikel bragt i Dagbladet Information 1. marts 2001. Og sådan begynder også Informations nye ambitiøse satsning: At skrive en begivenhedsorienteret dansk litteraturhistorie fra år 2000 til i dag. De næste 20 weekender vil anmeldertrioen Tue Andersen Nexø, Erik Skyum-Nielsen og Kizaja Ulrikke Routhe-Mogensen slå ned på en begivenhed i dansk litteratur fra hvert år. Vi lægger ud med manden, dengang kendt som Claus Beck-Nielsen, der gik undercover som hjemløs. Og Kizaja Ulrikke Routhe-Mogensen kommer i studiet og fortæller den historie.

Denne uges helt store begivenhed var selvfølgelig Lars Løkke Rasmussens farvel som formand for Venstre – som også ville være en god litterær figur, mener Rune Lykkeberg, et sted mellem Olsenbanden og Bergman, siger han. Rune har en slags optur over den tidligere statsminister, der på en måde er Danmark.

Men hvad så nu? Hvem skal tegne kursen i Danmarks store liberale parti?Noget tyder på, at vi skal til at lære endnu en Ellemann-Jensen godt at kende. (I kan evt. begynde med dette portræt). Og høre hvordan indlandsredaktør Anton Geist har det med udsigten til, at vi måske også skal se Inger Støjberg få endnu mere magt.

Og så skal vi tale om god journalistik. Vores, selvfølgelig! Jeg hentyder naturligvis til Informations afsløring af landbruges massive fingeraftryk på Aarhus Universitets rapport om forskellige nydelsesmidlers klimabelastning, den såkaldte oksekødsrapport. To af journalisterne bag afsløringen, Louise Schou Drivsholm og Lasse Skou Andersen, fortæller om, hvad der er sket siden sidst. Og det er ikke småting …

Ballade hos Boris, Løkkes mange skandalesager og en sensommeraften med Houellebecq

Ballade hos Boris, Løkkes mange skandalesager og en sensommeraften med Houellebecq

August 30, 2019

Hvad i himlens navn er det, der foregår i britisk politik? Jeg ringer til vores mand i London, Jakob Illeborg, der kan berette om et shakespearesk rænkespil uden lige. Men også om at det kan ende med at gøre Boris Johnson til en endnu mere populær »handlingens mand.«

I en noget mindre skala er der også gang i de borgerlige herhjemme. Her har man et valg: Man kan gå over på eb.dk for at følge hver lille bitte udvikling i sagen om formandsposten i Venstre, eller man kan blive her hos os. For hvis man vil forstå tumulten omkring Lars Løkke Rasmussen, er man nødt til at se tilbage på hans seneste 20 år som politiker. Hans evne til at rode sig ud i problemer har aldrig slået fejl. Men hidtil er det jo så også lykkedes at overleve dem. Sebastian Abrahamsen har set tilbage og kommer i studiet og fortæller om Løkkes politiske nærdødsoplevelser.

Og Jørgen Steen Nielsen er her. Han har besøgt Thorupstrand, Danmarks eneste tilbageværende kystfiskersamfund, der er truet på sit levebrødaf store hollandske skibe, der med deres bomtrawl også beskyldes for at skade havbunden. Onsdag besatte en gruppe fiskere så Udenrigsministeriets Fiskerikontorfor at fremlægge deres krav til regeringen omkring det hollandske bomtrawlfiskeri. Jørgen var med.

Rune Lykkerberg er her også. Og han har haft en helt særlig weekend. Han fik nemlig æren af at interviewe den franske forfatter Michel Houellebecq på scenen til Louisiana Literature – en optræden, der ifølge hovedpersonens hustru bliver hans sidste. Hør om Lykkebergs katastrofale første forsøg på at få et kvæk ud af manden for 11 år siden. Og om, hvordan det så gik denne gang. Og genlæs evt. hans fremragende anmeldelse af Houellebecqs seneste roman.

Og så vil jeg gerne undskylde: Jeg lovede sidste gang, at I denne gang skulle høre om Informations nye gigantsatsning, nemlig at skrive dansk litteraturhistorie fra 2000 til i dag. Af praktiske årsager må det vente til næste gang, men litteturredaktør Peter Nielsen kigger alligevel forbi og løfter lidt af sløret.

1.417 danske drab, Grønland, velfærdsøkonomi og optur over Elizabeth Warren

1.417 danske drab, Grønland, velfærdsøkonomi og optur over Elizabeth Warren

August 23, 2019

300 af de 536 kvinder, der blev dræbt mellem 1992 og 2016, blev slået ihjel af deres partner. Det svarer til 56 procent af alle drab på kvinder. Generelt udgør partnerdrab mere end hvert fjerde drab i perioden, hvilket gør det til den største enkeltstående gruppe. Det viser et nyt, omfattende studie, der kortlægger 1.417 drab i Danmark gennem 25 år og giver dermed de mest omfattende data på området siden 1970’erne. Journalist Line Vaaben står bag denne weekends særudgave af vores weekendtillæg, Moderne Tider, der handler om drab i Danmark. Hun kommer i studiet.

»Det begyndte som en dårlig joke, så blev det til virkelig krise, og nu er vi så nået til det punkt, hvor vi diskuterer, om det forbløffede mobbeoffer ikke også selv bærer en del af skylden.« Sådan skriver udlandsredaktør Emil Rottbøll i fredagens leder. Han kommer også i studiet og fortæller, hvordan han ser på balladen om Trump, Frederiksen og Grønland.

Debatredaktør Gry Inger Reiter gør os opmærksom på, at der sker noget meget vigtigt lige nu, nemlig forhandlinger om økonomiaftalen mellem regeringen, regionerne og kommunerne, der fordeler op mod halvdelen af de samlede offentlige udgifter. Kan Wammen og Frederiksen gå fra sympatiske hensigtserklæringer til solid realpolitik?

Og så er Rune Lykkeberg her. Men en kæmpe optur over Elizabeth Warren – kvinden, der skal banke Trump i 2020.

Problematisk klimaforskning, Hongkong og Tarantino

Problematisk klimaforskning, Hongkong og Tarantino

August 16, 2019

Så er jeg og den ordinære Radio Information tilbage efter en lang sommerferie. Og jeg er så heldig, at mine kolleger i mellemtiden har linet rigtig gode sager op til os!

F.eks. har Lasse Skou Andersen og Martin Bahn set nærmere på nyheden om at »Alkohol, kaffe og slik er større klimasyndere end oksekød«,som man kunne møde hos bl.a. DR i sidste uge. Men er det nu også helt rigtigt? Artiklen er skrevet på baggrund af et nyt forskningsstudium fra Aarhus Universitet, der har undersøgt okse- og kalvekøds klimapåvirkning, men rapporten er finansieret af Kvægafgiftsfonden, der har som erklæret formål at »styrke oksekødsektoren og kvægbrugets udvikling og konkurrenceevne«, og Landbrug & Fødevarer har stået for den overordnede projektledelse. Hvad betyder det for troværdigheden?

Og så er det endeligt ugen, hvor Quentin Tarantinos nye film Once Upon a Time … in Hollywoodfik premiere. Chefredaktør Rune Lykkeberg har set den og er vildt begejstret. Som han skriver: »Once Upon a Time … in Hollywooder æstetisk suveræn, afsindigt morsom, behageligt bevægende og langt mere tankevækkende, end man umiddelbart skulle tro.«

Sidst, men ikke mindst har jeg vores korrespondent i Asien, Lasse Karner, igennem på telefon fra Singapore. Han netop er vendt hjem efter en weekend i Hongkong, hvor han gik på gaden med de unge oprørere. Hør ham forklare, hvad konflikten handler om, men også, hvordan den kan løses – uden alt for meget blod.

Lyt med og efterlad meget gerne en anmeldelse, der hvor du finder os!

Ny klimarapport fra FN, 8Chan og et par borgerlige ord fra indlandsredaktøren

Ny klimarapport fra FN, 8Chan og et par borgerlige ord fra indlandsredaktøren

August 9, 2019

Der er brug for en omfattende og hurtig omstilling af fødevareproduktionen og arealanvendelsen i verden.

Det var kort sagt, konklusionen, da FN’s klimapanel torsdag i denne uge i Geneve offentliggjorde endnu en rapport om de menneskeskabte klimaforandringer og om de tiltag, som er nødvendige for at mindske klimaforandringerne over de kommende år. Rapporten analyserer som den første fra FN sammenhængen mellem arealanvendelse som foreksempel landbrug og klimaforandringer og konkluderer, at hvis vi skal leve op til Parisaftalen og målsætningerne om at nedsætte udledningen af CO2 frem mod 2050, så kræver det en massiv omlægning af vores fødevareproduktion og arealanvendelse. Journalist fra indlandsredaktionen Martin Bahn er med i studiet.

Derudover kommer journalist Sebastian Gjerding i studiet for at fortælle om sammenhængen mellem en række racistisk motiverede massedrab og hjemmesiden 8Chan, som igen blev aktuelt efter sidste weekends massedrab i Texas, USA. 

Endelig kommer indlandsredaktør Anton Geist i studiet og giver os et par borgerlige ord med på vejen. I denne uge har der været afhold sommergruppemøder i de to største partier i den borgerlige blok, Venstre og Dansk Folkeparti, og det sker i en tid, hvor blokken er mindre end på noget tidspunkt siden 1960 og ifølge flere borgerlige politikere mangler et fælles projekt. Så hvad skal samle de borgerlige?

Information har over sommeren bedt en række borgerlige politikere og debattører svare på det spørgsmål, og vi har i her Radio Information bedt Anton Geist om at give et – som man siger på nudansk – executive summary.

Samtaler om Vesten: Flemming Rose og Rune Lykkeberg

Samtaler om Vesten: Flemming Rose og Rune Lykkeberg

August 2, 2019

Jeg har skrevet en bog om Vestens opgør med sig selv, Vesten mod Vesten, som udkom tidligere på året. Den bygger på fortællinger, film, litteratur, idehistorie, politik og samfundsforskning. Det er en analyse af nogle grundkonflikter og fortællinger om de kampe, der definerer vores samfund.

Men jeg må erkende, at jeg ikke selv har personlige erfaringer med de kampe, jeg er en biperson og en tilskuer.

Men jeg har i denne uges udgave af vores sommerpodcastserie, ’Samtaler om Vesten’, inviteret én, som har været en historisk hovedperson og selv har oplevet de voldsomme kampe i Vesten og det dramatiske had til Vesten.

Det er min ven og kollega Flemming Rose, som kommer i studiet og fortæller, hvordan han har oplevet konflikterne, og hvordan han ser dem i dag. I studiet havde jeg muligheden for at spørge Flemming til alt det, som jeg ikke selv havde erfaringer med, da jeg skrev bogen, og de spørgsmål, jeg siden er blevet opmærksom på. Og Flemming svarer generøst og tankevækkende på det hele.

Det er den sidste i denne sæson af sommersamtaler, og jeg er glad for, at vi kan slutte med en verdensberømt dansk intellektuel, og at modstandsavisen Information har en rigtig aktivist i studiet.

Samtaler om Vesten med Rune Lykkeberg og Helle Porsdam

Samtaler om Vesten med Rune Lykkeberg og Helle Porsdam

July 26, 2019

Jeg læste for nogle år siden en formidabel analyse af, hvordan den amerikanske retskultur har sneget sig ind og forandret den politiske kultur i Danmark. Jeg havde set de enkelte fænomener og undret mig over, at den politiske idealisme ikke længere handlede så meget om ideologi som om rettigheder og jura, og bemærket, hvordan forsvarsadvokater var blevet til en slags politiske idealister. Men det store billede havde jeg overhovedet ikke forstået.

Det gik først op for mig, da jeg læste den danske professor i amerikanske studier Helle Porsdams bidrag til magtudredningen Fra pax americana til lex americana. Lige siden har jeg været imponeret over Porsdams blik på USA, som kombinerer kultur, politik og jura på en måde, som vi ikke er vant til.

Jeg tænkte på hendes analyser, mens jeg skrev bogen Vesten mod Vesten, som udkom tidligere på året. Og jeg havde undervejs lyst til at spørge hende om, hvordan hun oplever Trump, hvordan hun ser den amerikanske kønskamp i dag, og hvordan hun oplever det, de kalder den amerikanske kulturkrig.

Det nåede jeg aldrig til, mens jeg skrev bogen, fordi den allerede var blevet alt for omfangsrig. Men nu har jeg inviteret hende i studiet til vores sommerserie Samtaler om Vesten, hvor hun svarer på alle de spørgsmål, jeg gerne ville have stillet dengang.

Hvis du også gerne vil tænke videre over de anliggender, kan jeg kun anbefale, at du lytter med her.

Sommerpodcast med Rune Lykkeberg og Bo Lidegaard: Samtaler om Vesten

Sommerpodcast med Rune Lykkeberg og Bo Lidegaard: Samtaler om Vesten

July 19, 2019

Hvordan skal man egentlig forstå Kinas nye form for magt i verden? Hvad betyder de fejlslagne krige i Afghanistan og Irak for det, vi kalder den liberale verdensorden? Kan Vesten opretholde sine idealer, hvis vi ikke længere vil gå i krig for dem?

Det er nogle af de spørgsmål, som Rune Lykkeberg selv mener, han burde have forholdt sig til i sin bog Vesten mod Vesten, der udkom tidligere på året, men som han ikke kunne overskue at besvare ordentligt.

Og den slags spørgsmål er der mange af.

Men det gode ved at være journalist er så, at man altid kan tage sine egne spørgsmål videre til nogle, som ved mere end en selv, og som kan afklare dem for én. Og det har han gjort i de næste tre uges sommersamtaler, der erstatter den normale Radio Information, mens vores vært, Anna von Sperling, tager på sin velfortjente sommerferie.

Rune Lykkeberg har bedt sin egen vejleder Bo Lidegaard, USA-eksperten Helle Porsdam samt journalisten og forfatteren Flemming Rose om at hjælpe os med at blive klogere på Vestens position i verden, det amerikanske politiske og kulturelle samtidsdrama og Vestens fjender.

Den første samtale er med Bo Lidegaard, og han formår faktisk at besvare de tre ovenstående spørgsmål oplysende og overrumplende klart. Og det er slet ikke det eneste store spørgsmål, som vi vender og drejer i den første af samtalerne om Vesten.

Elsk insekterne, elsk tv-serierne, og elsk det europæiske projekt

Elsk insekterne, elsk tv-serierne, og elsk det europæiske projekt

July 12, 2019

Velkommen til sæsonens allersidste ordinære Radio Information.

Vi skal kriblekrable med Otto Lerche. Han har bedt en række insektforskere udpege deres favoritinsekt. For vi skal kende og holde af naturen for at passe på den, og vi skal ikke kun holde af honningbien. Vi skal også lære at elske de arter, der ingen nytte bringer os. Som lektor på Biologisk Institut ved Københavns Universitet og insektforsker Hans Henrik Bruun siger: »De fleste forestiller sig så, at vi skal gøre noget, fordi vores homo sapiens-eksistens er truet af den her krise. Men det er den ikke. Langt de fleste arter er unyttige. Vi kunne formentlig godt klare os med 100.000 arter i verden og stadig have materiel velfærd. Men så er der 11 millioner arter, som der ikke ville være plads til. Lad dem bare uddø. Det er sådan set det, vi er i gang med«.

Filmredaktør Christian Monggaard kigger forbi med tre anbefalinger til tv-serier, du kan se i din sommerferie. Vi håber, at det ikke bliver tv-vejr hver dag, men en enkelt hist og her er altså godt for sjælen.

Vi ringer også til Christian Bennike i Bruxelles. Han var jo så vred i sidste uge, så vi måtte lige høre, hvordan det står til. Til gengæld for sin omsorg får din vært en optur over det europæiske projekt.

Men det betyder naturligvis ikke, at Rune Lykkeberg får frataget sin. Og han har heldigvis en god en i denne uge: Optur over en Trump-tale! Lyt med, og find ud af hvorfor.

Hvis holder af Radio Information, så giv os en anmeldelse der, hvor du lytter. Eller anbefal os til din ven og din nabo!

Radio Information om de nye EU-topposter og FBI-afsløringer om Martin Luther King

Radio Information om de nye EU-topposter og FBI-afsløringer om Martin Luther King

July 5, 2019

Så fik vi endelig besat de EU-topposter, men kønt var det ikke. I hvert fald ikke ifølge vores europakorrespondent Christian Bennike, der på lederplads torsdag kaldte valget en »demokratisk skandale«. Christian er faktisk skide sur. Jeg ringer til ham i et ferieramt Bruxelles.

Jeg ringer også til vores mand i Tyskland – pt. ferierende på en ikke nærmere bestemt alpetop – Matthias Sonne og spørger ham, hvad vi ved om hende, der løb med den store pokal: Kommende formand for Europa-Kommissionen Ursula von der Leyen.

Og så skal vi tale om en vanskelig sag. Nyligt frigivne FBI-dokumenter afslører nemlig tilsyneladende stærkt ubehagelige sider af borgerretsforkæmper Martin Luther King, herunder et referat af et aflytningsbånd, hvor man angiveligt kan høre King grine og komme med anvisninger, mens hans ven voldtager en kvinde. Men er FBI en troværdig kilde? I så fald: Hvad skal vi stille op med den viden?Mathias Sindberg kommer forbi og fortæller.

Chefredaktør Rune Lykkeberg er her jo også. Han så i sidste uge de første debatter mellem de demokratiske kandidatertil det amerikanske valg i 2020. Så hvem ligner lige nu den bedste kandidat til at smide Trump på porten? (Spoiler: Kamala Harris, se’føli).

Den nye regering og hvad vi alle skal gøre for at nå klimamålet

Den nye regering og hvad vi alle skal gøre for at nå klimamålet

June 28, 2019

»Den store grønne omstilling har potentiale til – er nødt til – at blive et fælles, nationalt projekt. Noget vi vil kunne ranke ryggen ved, og som gør det muligt at se vore børn og børnebørn i øjnene.«

Sådan skrev Jørgen Steen Nielsen i denne uge i anledning af vores nye regering. Jørgen er  i studiet og tager hul på snakken om, hvad Mette Frederiksen, Dan Jørgensen, du, din nabo, og alle andre skal gøre for at vi kan virkeliggøre visionen.

Rune Lykkeberg er her naturligvis også – med en optur over det politiske mesterværk, han synes den nye regeringskonstellation er. For over hele den vestlige verden har vi efter Brexit-afstemningen og valget af Donald Trump set, at samfundsbærende partier er blevet svagere, og aksen mellem højre og venstre er blevet erstattet af nye, skrøbelige konstellationer. Men wup, så så man lige Mette Frederiksen.

Og så har vi besøg af debatredaktør Gry Inger Reiter og indlandsredaktør Anton Geist. De gennemgår ministerholdet – eller en bette håndfuld af dem – og har hver deres kæphest: Gry er træt af, at pressen, som på autopilot har mødt det politiske forståelespapir med krav om finansiering her og nu, mens Anton altså godt lige vil understrege, at alt tyder på business as usual på udlændingeområdet og finder det lettere ironisk, at de samme, der har råbt op om symbolpolitik i årevis, nu spises af med … symbolpolitiske indrømmelser.

Copenhell, Habermas og Mette Frederiksen som klimaets Kennedy

Copenhell, Habermas og Mette Frederiksen som klimaets Kennedy

June 21, 2019

Du har måske ikke hørt ordet før, men du kender dem helt sikkert. En ’battlevest’ eller ’battle jacket’ er de jakker af denim eller læder – oftest med afklippede ærmer – som metalfans fylder med patches (lapper) og badges med ofte ulæselige bandnavne. Og i disse dage fylder de København.

Der er Copenhell på Refshaleøen for tiende gang. Informations krigskorrespondent udi venlig voldelighed, Anita Brask Rasmussen, har fået en og kommer i studiet for at fortælle om sin kærlighed til musikken og den varme fest den skaber.

Tysklands – og måske verdens – største nulevende filosof, Jürgen Habermas fyldte 90 år i denne uge. Men hvordan var det lige det var, det der med den kommunikative rationalitet, moderniteten og den borgerlige offentlighed? Tysklandskorrespondent Mathias Sonne sætter dig ind i sagerne på en telefonforbindelse fra Berlin.

Og så har det ikke været svært for Rune Lykkeberg at banke en optur op i denne uge. Det er naturligvis over aftalen om at reducere den danske udledning af drivhusgasser med 70 procent i 2030. For med det er Mette Frederiksen med et en global klimahelt – ja, klimaets Kennedy har Rune lyst til at kalde hende, men gør det ikke, fordi det ville være lidt kikset.

Grædende børn, speedsyngende kriminelle og endnu en valgoptur fra Lykkeberg

Grædende børn, speedsyngende kriminelle og endnu en valgoptur fra Lykkeberg

June 14, 2019

Er det okay at få børn til at græde for at fotografere dem og putte dem i avisen? Det er blevet heftigt diskuteret i den forgangne uge, ikke mindst på de sociale medier, efter at Information bragte fotoserien ’Vi har taget noget fra børnene’, der viser en række portætter af grædende børn. Kvinden bag kameraet, Sigrid Nygaard, kommer i studiet og fortæller om tilblivelsen. Og om hvad hun synes om kritikken.

Og så er der jo Folkemøde 2019. Det kommer dog ikke i år til at påvirke Radio Information – ud over at vi bliver nødt til at høre Lykkebergs optur telefonisk. Det er den heldigvis stor nok til, for hvor optur er det ikke lige, at BÅDE nationalismen og liberalismen fik lammetæv til folketingsvalget!

Kulturredaktør Katrine Hornstrup Yde har været i biografenog se De frivillige, en ny dansk komedie, der får os til at holde med de speedsyngende perverse, og den er god.

Det er David Rehlings latter også. Og denne gang bobler den lystigt over den igangværende regeringsdannelse. Lyt og fnis med. 

Og så må du ellers have en god weekend fuld af alle mulige slags følelser og deres medfølgende udtryk. For det meste er de forbigående og ganske uskadelige.

Lykkeberg om valget, afskedsfest for en politisk epoke og 30 forslag til en grøn regering

Lykkeberg om valget, afskedsfest for en politisk epoke og 30 forslag til en grøn regering

June 7, 2019

Dagen efter folketingsvalget skrev chefredaktør Rune Lykkeberg en leder med overskriften: »De røde vinder grønt folketingsvalg«.

Det var ikke kun en sejr for de røde partier, men også for det store flertal af danskerne, som mener, at klimaet har været det vigtigste politiske emne i valgkampen. Men efter den grønne valgsejr kommer det svære, siger chefredaktør Rune Lykkeberg: at vinde i virkeligheden.

Rune Lykkeberg kommer i studiet og forklarer. I forlængelse af det har journalisterne Martine Amalie Krog og Mette Kyed samlet 30 konkrete forslag til, hvad en kommende regering skal gennemføre på klimaområdet, for at kunne kalde sig grøn. Forslagene er indsamlet fra forskere, interesseorganisationer og borgere.

Kulturjournalist Lone Nikolajsen anmelder valgkampen og gennemgår højdepunkterne, og journalist Mette-Line Thorup fortæller om de sidste dage op til valget, hvor hun har fulgt Dansk Folkeparti. Det var slutningen på en epoke for partiet – og i dansk politik.

Klimavalg, danske bankers rolle i europæisk momssvindel og optur over EP-valget

Klimavalg, danske bankers rolle i europæisk momssvindel og optur over EP-valget

May 31, 2019

På onsdag bliver der afholdt folketingsvalg. Da valget blev udskrevet for fire uger siden, stillede vi her på avisen spørgsmålet, om det ville komme til at handle om klima. De menneskeskabte klimaforandringer er ifølge mange, både politikere og almindelige danskere, vor tids mest alvorlige problem, men alligevel har det ikke været det problem, som har fyldt mest i tidligere valgkampe.

Det er der lavet om på i denne valgkamp.

Indlandsredaktør Anton Geist kommer i studiet og fortæller om et »epokeskifte« i dansk politik, og hvorfor vi måske har taget fejl, når vi har sagt, at demokrati som styreform ikke er egnet til at løse klimaproblemet. Demokratiet virker. Godt nok lidt langsomt, men det virker.

Derefter fortæller journalist på indlandsredaktionen Martin Bahn denne uges nyhed om, at der tegner sig et flertal i Folketinget for, at man ved vurderinger af ny lovgivning og store anlægsprojekter i Finansministeriet ikke alene vurderer de økonomiske konsekvenser, men også de miljø- og klimamæssige.

Rune Lykkeberg har optur over europaparlamentsvalget og giver os en ny forståelse af det, vi har gået og kaldt »opbruddet i europæisk politik«. Og endelig fortæller journalist på indlandsredaktionen Bo Elkjær om de danske bankers rolle i den store sag om momssvindel, som Information i samarbejde med Finans og en række europæiske medier har afdækket.

Valgpodcast med Lasse Jensen: Europaparlamentsvalget var Søren Gades sejr, ikke Løkkes

Valgpodcast med Lasse Jensen: Europaparlamentsvalget var Søren Gades sejr, ikke Løkkes

May 29, 2019

Søndagens europaparlamentsvalg gjorde Venstre til landets største (europæiske) parti, men Løkke skal ikke glæde sig for tidligt. Sejren var mere Søren Gades end Lars Løkke Rasmussens, fortæller Informations politiske kommentator Lars Trier Mogensen til Lasse Jensen. Nok har Venstre fået »ny energi,« men Gades triumf varsler ilde om sammenholdet i det gamle parti.

Dansk Folkepartis trafikordfører Kim Christiansen er en habil countrysanger, der i en ny valgkampssang hylder Danmark. Men kulturkritiker Lone Nikolajsen synes, der mangler noget i hans fædrelandssang, som slet ikke slår hendes favorit, nemlig den ubestridte Country & Western-stjerne fra Guldborgsund, Chris Veber (hvis hit godt nok er skrevet til sidste kommunalvalg). Til gengæld synes hun, at socialdemokraten Benny Engelbrecht gør det pænt uden at være prangende med sin valgkampssang »Vi gør det for Sønderjylland,« som både refererer til Ecco Sko og Danfoss.

Avisens valgredaktion i Sønderjylland går ind i sin sidste uge af et månedlangt ophold i Gram, som de nu omtaler som »hjemme.« De har mødt et ægtepar, som ikke vil svigte Dansk Folkeparti, og journalist Laura Friis Wang gør status: Vi skal mere ud i landet!

I den kommende tid vil tre af Informations journalister prøve at tage temperaturen på venstrefløjen: Otto Lerche Kristiansen har i en større analyse fundet frem til, at Socialdemokratiet er rykket 18 cm til højre – han forklarer, hvordan han er nået frem til det tal. Mette-Line Thorup og Mathias Sindberg er ved at lægge sidste hånd på en større gennemgang af venstrefløjen, der tilsyneladende rider på en rød bølge – hvor rød, hvordan og hvorfor de rigtigt røde er blevet skuffede før, hører vi mere om.

I podcastens afsluttende kommentar – På Falderebet – funderer Lasse Jensen over endnu et selvmål i valgkampen. Set i et historisk perspektiv kan det aldrig betale sig at rubricere en stor vælgerskare som tosser.

Radio Informations valgpodcast er redigeret af Lasse Jensen – Mette Andreasen, Frederikke Amalie Dam og Astrid Dynesen er i redaktionen.

Valget i Indien, EU-Parlamentets genkomst og film om ulighed og uretfærdighed (og zombier) i Cannes

Valget i Indien, EU-Parlamentets genkomst og film om ulighed og uretfærdighed (og zombier) i Cannes

May 24, 2019

I denne uge sluttede det indiske parlamentsvalg. Det var, som vi tidligere har skrevet her i avisen, den største demokratiske begivenhed i verdenshistorien. Syv valgrunder, 8000 kandidater, flere hundredtusinder valgsteder og op mod 900 millioner stemmeberettigede indere. Omkring fire gange så mange som til det amerikanske præsidentvalg. En så stor demokratisk begivenhed er i sig selv værd at fejre.

Så det har vi gjort. I spalterne i avisen, stort set dagligt. I denne uges Radio Information kommer journalist Anna von Sperling i studiet og gør status efter det indiske valg og fortæller om bagsiden af det indiske demokrati.

Informations filmanmelder, Christian Monggaard, er med fra Cannes, hvor filmene på programmet i stigende grad er politiske. Som Monggaard skriver i avisen:

»Der er meget at være frustreret over og lave film om i verden lige nu«.

Så det gør de i Cannes.

Og så er Rune Lykkeberg som altid med i studiet. Han fortæller, hvorfor Thatcher havde ret, da hun i 1980’erne kaldte Europa-Parlamentet et Mickey Mouse-parlament. Men hvorfor det i dag er forkert, og hvorfor valget på søndag er det mest spændende i vor tid.

Valgpodcast med Lasse Jensen: Statsministerens selvmål, Gokke-Jokke og friskoledebat

Valgpodcast med Lasse Jensen: Statsministerens selvmål, Gokke-Jokke og friskoledebat

May 22, 2019

Statsministeren er kommet i strid modvind. Hans tanke om en SV-regering fik en hård medfart fra alle sider, og han har også med samtalebogen Befrielsens øjeblik smidt benzin på bålet i Venstres interne formandsstrid. I en samtale med Lasse Jensen uddyber Lars Trier Mogensen sin kommentar om formandsopgøret, der er blusset op igen i Danmarks Liberale Parti.

Informations valgredaktion i den sønderjyske by Gram har været til debatmøde om friskoler. Det er nemlig et varmt valgtema – særligt i de kommuner, der har mistet deres lokale folkeskole. Laura Friis Wang tager temperaturen hos befolkningen.

Kulturanmelder Lone Nikolajsen anmelder Liberal Alliances Joachim B. Olsens reklamekampagne på Pornhub og har lyttet til Den Korte Radioavis på Radio24syv, hvor Rasmus Paludan faldt i Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholms fælde, da det hele endte med en vild råbekonkurrence.

Natalie Yahya Rosendahl og Martin Bahn har i flere artikler påvist, at Lars Løkke Rasmussen flere gange har fremført det scenarie, at hans regering overtog et vaklende statsbudget efter Helle Thorning-Schmidt. Men mange eksperter har i Information imødegået Løkkes tal – og kritiseret hans retorik. Først blev Informations artikler besvaret med en Twitter-storm fra Venstres spindoktorer – hvorefter der har været dyb tavshed. De to journalister fortæller om artiklerne – og reaktionen på dem.

I podcasten møder vi også Informations fotochef Sigrid Nygaard, der har valgt valgkampens hidtil bedste billede – og fortæller om fotografernes jagt på billeder, der ikke på forhånd er arrangeret af spindoktorerne – og så skal vi på et kort besøg hos Informations direktør Stine Carsten Kendal, der er glad. 700 førstegangsvælgere er blevet abonnenter, og så bruger partierne jo mange penge på annoncer.

I den afsluttende kommentar ’På Falderebet’ kigger Lasse Jensen på mediereaktionen på statsministerens fejlslagne SV-udmelding og mediernes betænkelige fascination af Rasmus Paludan.

Borgerting for klimaet, SV-samarbejde og dyre smøger

Borgerting for klimaet, SV-samarbejde og dyre smøger

May 17, 2019

I denne uge lancerede Information en kampagne for at få de politiske partier til at forpligte sig på at nedsætte et borgerting for klimaet: 99 tilfældige borgere, der skal udforme en politik, der gør, at vi kan leve op til målene i Parisaftalen.

For noget er galt: Alle anerkender problemet og ønsker at finde en løsning, men det politiske system savner beslutningskraft og stærkere forbindelser mellem borgerne og beslutningstagerne. Mette-Line Thorup og Rune Lykkeberg udlægger visionen.

Og så kommer vi naturligvis ikke uden om den bette bombe, som Lars Løkke Rasmussen trillede ind midt i valgkampen: Muligheden for et SV-samarbejde – altså i så fald, at han ikke kan danne sin egen regering, vil han gerne være med i en anden regering.

Indlandsredaktør Anton Geist forklarer.

Sidst, men ikke mindst, skal vi tale om smøger. For i denne uge kom Venstre så endelig med i gruppen af partier, der vil øge prisen på cigaretter. Men ikke så snart havde de liberale blandet sig i, hvad folk går rundt og dør af, før socialdemokraterne sagde, at de ikke ville love noget, da afgifter jo havde en social slagside. Vores aldrig-nogensinde-rygende videnskabsredaktør Louise Schou Drivsholm har set på sagen.

Valgpodcast med Lasse Jensen: Fra David Rehlings valgnederlag i 1973 til københavneravisen Informations møde med Gram i 2019

Valgpodcast med Lasse Jensen: Fra David Rehlings valgnederlag i 1973 til københavneravisen Informations møde med Gram i 2019

May 15, 2019

David Rehling fyldte 70 forleden – midt i sit livs 25. valgkamp. Han skriver valgkampserindringer i Information og fortæller om jordskredsvalget i 1973, hvor en tredjedel af Folketinget blev skiftet ud. Det trækker lange tråde frem til den valgkamp, der er i gang nu.

Informations valgredaktion i den sønderjyske by Gram i fuld gang med at kortlægge sønderjydernes valghumør. Og journalisterne Sebastian Abrahamsen og Laura Friis Wang samt fotograf Peter Nygaard er nu også blevet en stor, regional historie.

I sluthalvfemserne var Jokeren og Den gale pose hitmagere. Nu har Jokeren, Szhirley og Alternativets folketingskandidat Sikkandar Siddique taget et gammelt nummer og genindspillet det til en valgkampvideo med titlen Den grønne pose. Kulturanmelder Lone Nikolajsen er normalt ikke begejstret for valgvideoer, men den her er hun lidt vild med.

Valgkampens anden uge er i gang, og de to store partier er i fuld gang med at kopiere hinandens velfærdspolitik. Det koster penge, og derfor er det såkaldte økonomiske råderum blevet et hovedbegreb i valgkampen. Det er svært, men det er vigtigt, forklarer Anton Geist og Mette-Line Thorup.

I den afsluttende kommentar På falderebet kigger Lasse Jensen på Ekstra Bladets folkelighed, og hvordan en ekstremt højreorienteret amerikansk hackergruppe fik ødelagt lidt af den gode stemning på det engang så store dagblad.

Alt sammen i den nyeste udgave af Radio Informations særlige valgpodcast. Lyt med.

Biodiversitetskrisen, momssvindel for milliarder og  valgoptur hos Lykkeberg

Biodiversitetskrisen, momssvindel for milliarder og valgoptur hos Lykkeberg

May 10, 2019

Forestil dig et stort solidt hus. Forestil dig så, at man med jævne mellemrum fjerne en mursten hist og her. Det vil gå fint længe. Indtil en dag hvor det hele uundgåeligt vil brase sammen. Den dag er faretruende nær for det hus, vi alle sammen deler, konkluderer FN’s biodiversitetspanel i den rapport, der blev offentliggjort i mandags. Jørgen Steen Nielsen har læst rapporten og talt med det danske medlem af styregruppen.

I denne uge kunne Information, i samarbejde med erhvervsmediet Finans og det internationale mediesamarbejde Grand Theft Europe, afsløre, at en række danske direktører spiller en central rollei den organiserede momssvindel i forbindelse med handel med elektricitet på det europæiske energimarked. Lyt med når en af journalisterne bag, Bo Elkjær, forklarer. 

Meeeeeen, jeg har naturligvis ikke glemt, at der er udskrevet valg. Det har Rune Lykkeberg ikke én, men hele treopture over. Med tilhørende forudsigelser. Lyt med og vær med, når vi den 5. juni skal drille ham med, at de slet ikke holdt stik. 

Og er du en af dem, der bare ikke kan få nok af det danske valg, så har vi de næste uger et ekstra tilbud til dig. Da Lars Løkke tirsdag udskrev valget fik Radio Information nemlig en lille ny: Valgpodcasten, bestyret af selveste Lasse Jensen. Du kan finde den der, hvor du finder Radio Information.

Valgpodcast med Lasse Jensen: Radio Information går til valg!

Valgpodcast med Lasse Jensen: Radio Information går til valg!

May 10, 2019

Vi har taget ved lære af det forgangne valgdrama i 2015, hvor Dansk Folkeparti vandt en jordskredssejr, og store dele af danmarkskortet – særligt Sønderjylland – blev farvet gult. Derfor har vi oprettet en valgredaktion i den sønderjyske by Gram.

Det politiske landskab blev dengang skarpt opdelt mellem land og by med det resultat, at i en række mindre byer gjorde borgerne oprør. I Gram stemte næsten hver tredje borger på Dansk Folkeparti. Information tegner i denne valgperiode løbende et portræt af byen og dens borgere. Journalisterne Sebastian Abrahamsen og Laura Friis Wang og fotograf Peter Nygaard Christensen vil holde læsere og lyttere opdateret om valgstemningen i den gamle slotsby. I podcasten fortæller de tre om projektet.

Chefredaktør Rune Lykkeberg, indlandsredaktør Anton Geist og journalist Mette-Line Thorup kommer også forbi studiet og fortæller om valgkampens hovedtemaer. Kulturkritiker Lone Nikolajsen har en alternativ valgvinkel, hvor hun anmelder den del af valgkampen, som foregår i valgvideoerne, på plakaterne i lygtepælene, på gader, stræder, tv, radio og på de sociale medier. Valgkampen som kunst og underholdning.

Og så er det jo endelig lykkedes at få klimaet sat på valgdagsordenen. Aldrig før til et valg har klimaet fyldt så meget, og politikerne har nu mulighed for at demonstrere, at de tager den alarmerende situation alvorligt. Men første partilederdebat viste desværre, at partierne er uenige om, hvordan Danmark som nation skal håndtere klimakrisen. Jeg har Jørgen Steen Nielsen i studiet til at udlægge det hele.

Der bliver også tid til en kort snak med den efterladte, og meget stille, udlandsredaktion på avisen.

Og så er den afsluttende kommentar fra mine 14 år som vært på P1-programmet Mennesker og medier, På falderebet, tilbage.

Hvalrosser, Finanstilsynet, og hvad forskellen er på Rasmus Paludan og resten af højrefløjen

Hvalrosser, Finanstilsynet, og hvad forskellen er på Rasmus Paludan og resten af højrefløjen

May 3, 2019

En meningsmåling viste torsdag, at Rasmus Paludan og Stram Kurs står til 2,7 procent af stemmerne ved det kommende folketingsvalg. Men hvad er egentlig forskellen på Stram Kurs’ udlændingepolitik og så den, som de andre indvandrerkritiske partier drømmer om? Det har Natalie Yahya Rosendahl sat sig for at finde ud af, så hun har gennemgået de politiske punkter et for et.

Og det er faktisk en optur værd, mener Rune Lykkeberg. For alt for længe har et betydeligt spektrum af de danske partier kunnet undgå at forholde sig til, om der er en grænse for, hvor stram dansk udlændingepolitik kan blive. Det bliver de nødt til, nu hvor konsensus har fået et rigtig grimt barn.

Og så blev skandalen om Danske Banks estiske afdelings hvidvask af kriminelle penge i denne uge til en skandale i Den Europæiske Bankmyndighed, EBA. I en række artikler, der begyndte i mandags, har Information afsløret et opsigtsvækkende forløb, der råber på en ændring af reglerne for tilsynet. De to journalister bag historierne, Martin Bahn og Lasse Skou Andersen, forklarer.

Lone Nikolajsen er også i studiet. Hun har set naturdokumentaren ’Our Planet’ på Netflix, hvor David Attenborough nu slår sine folder. I dokumentaren minder naturformidlingens grand old man os om, at mennesket har en betydelig indvirken på de andre arters trivsel og overlevelse. Lone anmelder.

Mueller-undersøgelsen, et blankpoleret portræt af Mette Frederiksen og Rasmus Paludans ytringsfrihed

Mueller-undersøgelsen, et blankpoleret portræt af Mette Frederiksen og Rasmus Paludans ytringsfrihed

April 26, 2019

I denne uge blev Mueller-rapporten offentliggjort. David Rehling kommer i studiet og fortæller om Robert Muellers rapport om russisk indblanding i det amerikanske præsidentvalg i 2016, hvor Donald Trump kom til magten. For hvad er egentlig op og ned i den undersøgelse, som flere efterhånden ser som en drejebog til at undersøge Trump yderligere?

Knap så ventet, men voldsomt godt timet var den politiske kommentator Thomas Larsens bog om  Socialdemokratiets leder Mette Frederiksen. Vores debatredaktør Gry Inger Reiter har læst den,og hun kalder bogen et blankpoleret portræt af Danmarks potentielt kommende statsminister.

Bo Elkjær stikker også hovedet ind og giver en update på, hvordan det går med Informations store serie om pensionsselskabernes kontroversielle investeringer. Gad viiiiiide hvilken pensionskasse, der denne gang har fået kolde fødder over våben, tobak og besatte områder? Og husk nu, at du selv kan gå din egen pensionskasse efter i sømmene og tjekke, om dine penge er forsvarligt investeret.

Og så har Niels Ivar Larsen og jeg haft en spøjs oplevelse på vores delekontor. Altså ham Niels Ivar, der gennem tiden har været en markant stemme som forsvarer for ytringsfriheden i forhold til f.eks. Flemming Rose og Lars Vilks, og som jeg i den forbindelse har haft ikke så få diskussioner med. Han mener nemlig ikke, at Rasmus Paludans ytringsfrihed krænkes, hvis han ikke får lov til at brænde koraner af, hvor end han vil. Hvordan hænger det nu sammen? Niels Ivar forklarer.

 

Gadens vold, kunstens væsen, og påskens budskab

Gadens vold, kunstens væsen, og påskens budskab

April 20, 2019

Så er der påskeradio. Og det er så sandt, som det er sagt. David Rehling kommer nemlig forbi og forsøger at bringe lidt eftertanke til værten. Han har talt med sognepræst Mikkel Woldom påskens budskab og forsøger at få mig til at mærke det– og ikke bare snapsen i halsen og havearbejdet i ryggen. Mærke, sådan rigtig mærke, at jeg faktisk kan bruge alle de lidelser og genopstandelsen til eftertanke.

Og så heller ikke mere påske. For det var jo ugen, hvor Rasmus Paludan fik en hel masse unge til at hærge rundt i gaderne i København. Men hvad driver dem?Mette-Line Thorup og Mathias Sindberg har ringet til kloge hoveder i England, Frankrig og Sverige, tre lande med en hel del mere erfaring med den slags end Danmark.

Vores mand med indsigt i Mellemøsten Lasse Ellegaard er igennem på telefon. I sidste uge var der nemlig Israelsk valg, hvor højrefløjen løb med sejren, men hvor det alligevel er blevet svært at se forskel på den og oppositionen, når det kommer til spørgsmålet om Palæstina.

Og så har litteraturredaktør Peter Nielsen været i biffen og set Værk uden skaberaf den tyske instruktør Florian Henckel von Donnersmarck – I ved, ham med De andres liv. Denne gang har han kastet sig over den tyske kunstmaler Gerhard Richters liv. Filmen forsøger at male den biografiske Richter frem i kunstværkerne, men kan man nu også det? Er kunsten ikke altid meget mere end summen af kunstnerens erfaringer?

Pensionsselskaber, Michelle Obama og Brexit

Pensionsselskaber, Michelle Obama og Brexit

April 12, 2019

I denne uge skal vi tale om et stykke journalistisk, der rykker. Serien om pensionsselskabernes investeringer har fået en masse kunder til tasterne, de har lagt pres på dem, der forvalter deres penge, som igen har lagt pres på de virksomheder, de har penge i. Sebastian Gjerding kommer forbi og fortæller om, hvad serien om pensionsselskabernes kontroversielle investeringer har rykket ved ude i verden.

Og så er chefredaktør Rune Lykkeberg her sammen med debatredaktør Gry Inger Reiter. De var begge i Royal Arena og høre den ’intime samtale’ mellem den tidligere præsidentfrue Michelle Obamaog en i Danmark relativt ukendt tv-vært, der har fået en så sønderlemmende kritik for at være ligegyldig og overfladisk. De er de to kun delvist enige i. Vi får igen brug for det skønne begreb ’Beyoncé-liberalisme’.

Og så skal det naturligvis ikke ligne, at vi har glemt, at dette var ugen, hvor Storbritannien skulle udtræde af EU. Det gør vi med en snak med udlandsredaktør Emil Rotbøll om en ny dato.

Sidst – men virkelig ikke mindst – er der super godt nyt fra vores egen butik. Det går nemlig virkelig godt for Dagbladet Information. Direktør Stine Carsten Kendal forklarer.

Litteraturhistoriens ældste hovedværk og Støjbergs forklaringsproblem

Litteraturhistoriens ældste hovedværk og Støjbergs forklaringsproblem

April 5, 2019

Så er der radio.

Med allersidste nyt om litteraturhistoriens første hovedværk: Det 4.000 år gamle epos om Gilgamesh, forfattet på lertavler i old­tid­ens Meso­po­tamien. Det er nu udkommet i en dansk gendigtning af far og søn-duoen digteren Morten Søndergaard og assyriologen Sophus Helle. Og det har begejstret anmelderne – herunder vores egen Erik Skyum Nielsen. Niels Ivar Larsen har talt med de to forfattereog præsenterer os for kongen Gilgamesh, der bare var alt, alt for meget.

Ulrik Dahlin er også forbi med sidste nyt i en anden langvarig sag – nemlig den måske ulovlige instruks om adskillelse af asylpar, hvor den ene er under 18 år. Information er kommet i besiddelse af en PowerPoint-præsentation, der endnu engang sætter spørgsmålstegn ved Udlændinge- og Integrationsminister Inger Støjbergs forklaring. Vi er så tæt på en rygende pistol, at man kan lugte røgen, lyder Dahlins udlægning.

Kulturredaktør Katrine Hornstrup Yde har set den mesterlige belgiske film Girl om den unge ballerina Lara, der kæmper med kroppen, som vi alle gør, men med det ekstra lag, at hun er transkønnet. »At vælte gennem kropslige og psykiske stadier som barn, ung, voksen er altid overvældende. For nogen er det vildere og mere voldeligt end for andre. Men der er et fælles erfaringsgrundlag,« skriver hun.

Og så er Rune Lykkeberg igennem på telefon fra Paris.

Pensionsselskabernes kontroversielle investeringer og Radio24syv i din podcast

Pensionsselskabernes kontroversielle investeringer og Radio24syv i din podcast

March 29, 2019

Kære lytter

Lige nu er du med til at forme verden. Jep, jeg ved godt, at du sidder i en morgenkåbe på din flade og nyder en thebirkes, men dine pensionspenge holder aldrig fri. De er ude og arbejde. Men for hvad? Det kan du nu finde ud af uden den store indsats. Vores gravergruppe har nemlig udviklet et redskab. To af dem, Sebastian Gjerding og Bo Elkær, kommer forbi for at fortælle.

Det er Lasse ’mediemenneske’ Jensen også. Det er naturligvis i anledning af den bebudede lukning af Radio24syv. Hvad har radiostationen opnået? Og hvordan i himlens navn har et nyt jysk-fynsk samarbejde tænkt sig at stå klar med kvalitetsradio for hele nationen 1. november?

Det kan være at de får brug for lidt kunstterapi. I hvert fald har Louise Drivsholm, vores überrationelle videnskabsredaktør, måtte indrømme, at det giver mere energi end det tager at få kunst ind i hverdagen. I fem uger har hun udsat sig selv for kunst og kulturi den mentale heldbreds tjeneste. Hør hvordan det er gået. Det er noget med en selvforglemmende ukulele.

Og så kommer Rune Lykkeberg naturligvis også og har en lille optur over en særlig vending, der opsummere hele Brexit-balladen – jep, det var i går, at det hele skulle ske. Det gjorde det bare ikke.

Må din weekend byde på flere opture!

Kh Anna

Rune Lykkebergs nye bog, guide til CPH:DOX og en migrants rejse fra voksen til barn

Rune Lykkebergs nye bog, guide til CPH:DOX og en migrants rejse fra voksen til barn

March 22, 2019

Det er ikke længere øst mod vest. Det er Vesten mod Vesten.

I sin nye bog, Vesten mod Vesten, gennemgår chefredaktør Rune Lykkeberg udviklingen de seneste år, som i en række lande i den vestlige del af verden har været præget af politiske kriser. Fra protestvalg til populisme over stigende polarisering til faldende opbakning til den politiske midte.

Spørgsmålet er: Hvad er årsagen til kriserne?

En del af svaret er den stigende økonomiske ulighed. Noget andet er er den stigende forskel på land og by og den øgede indvandring. Men i bogen peger Lykkeberg på en overset årsag: De stigende forventninger. Til vores politikere og til, hvad det politiske system kan levere til borgerne.

Filmredaktør Christian Monggaard fortæller om dokumentarfilmfestivalen CPH:DOXog den stigende opmærksomhed omkring og anerkendelse af formatet. Som han siger: »Virkelig har fået en renæssance«. Og så er der både Pamela Anderson og Watergate på årets program.

Journalist Natalie Yahya Rosendahl fortæller om andet kapitel i sin serie om den afrikanske migrant Kisma Barrie. Hun mødte Barrie på den nordligste spids af Afrika i efteråret og skrev dengang første afsnit i serien. På det tidspunkt fortalte Barrie, at han var 22 år. Nu har hun mødt ham i Frankrig, hvor han søger asyl og derfor ikke længere er 22.

»Her i Frankrig er jeg 15 år gammel«, siger Barrie. Hør Barries historieog om de franske myndigheders forsøg på at aldersbestemme flygtninge- og migranter.

Klimastrejke, Brexit, ’Silvio og de andre’ og Warrens kamp mod techindustrien

Klimastrejke, Brexit, ’Silvio og de andre’ og Warrens kamp mod techindustrien

March 15, 2019

Den unge svenske klimaaktivist Greta Thunberg, der torsdag blev nomineret til Nobels Fredspris, startede det hele. Siden har unge mennesker verden over fulgt trop og strejket for en fremtid. »Et ungdomsoprør,« kalder Jørgen Steen Nielsen det. Men hvorfor er det vores børn, der skal slæbe det tunge læs af vores efterladenskaber? Skal de voksne ikke også strejke for klimaet? 

Og så er der service på drengen i denne uges radio. For hvis du også (igen) har mistet overblikket over, hvad der er op og ned i Brexit-balladen, så er du kommet til det helt rette sted. Jeg er nemlig i samme båd. Til gengæld har jeg Jakob Illeborgs telefonnummer. Det har du ikke. Han følger det hele intenst fra London og ham har jeg ringet til. 

Rune Lykkeberg er her med en optur over den amerikanske senator – og præsidentwannabe – Elizabeth Warrens forslag om, at splitte de store teckvirksomheder op. Hør, hvordan det kan lade sig gøre. 

Og så har Christian Monggaard set den nye film Silvio og de andre af Paolo Sorrentino om Italiens mangeårge solbrændte solkonge Silvio Berlusconi. Og den vil han på det varmeste albefale.

Demokratiske virksomheder, kvindernes kampdag, adskilte asylpar og ’Leaving Neverland’

Demokratiske virksomheder, kvindernes kampdag, adskilte asylpar og ’Leaving Neverland’

March 8, 2019

Det er kvindernes internationale kampdag i Radio Information!

Det var det nemlig i den grad i fredagens avis, hvor vi havde bedt en række kunstnere og intellektuelle om at give deres bud på en feministisk utopi. Som chefredaktørenforklarer i introduktionen:

»Information har for en dag lagt vores kritiske våben væk og bedt mænd og kvinder fra hele verden vise, digte og fortælle om deres feministiske drømmescenarier for fremtiden.«

Vi skal også tale om demokratiske virksomheder. I onsdagens avis kunne man nemlig læse, at selskaber, der ejes af forbrugere, medlemmer eller foreninger er mellem 9 og 38 procent mere produktive end andre virksomheder. Alligevel grundlægges der ganske få selskaber med demokratisk ejerskab i Danmark. Natalie Yahya Rosendahl forklarer.

Vi skal også tale om den ny dokumentar Leaving Neverland, der lige nu kan ses på dr.dk. Den har igen sat gang i den svære diskussion om, hvad vi stiller op med, at en af musikhistoriens vigtigste skikkelser (angiveligt) misbrugte børn? For det er en troværdig film. Lone Nikolajsen har anmeldt. Hun kommer i studiet.

Og så er der nyt i sagen om Inger Støjbergs ulovlige instruks om adskillelse af asylpar. I februar kunne Information afsløre, at en hidtil hemmeligholdt mail i hvert fald ikke støttede Inger Støjbergs forklaring, og torsdag i denne uge kom Ombudsmanden så med hans udtalelse. Anton Geist og Ulrik Dahlin udlægger teksten.

Første Verdenskrig i farver, klimabank betalt af finanssektoren og sexanklager i den katolske kirke

Første Verdenskrig i farver, klimabank betalt af finanssektoren og sexanklager i den katolske kirke

March 1, 2019

Vi lægger ud med ugens helt store gode nyhed, nemlig initiativet til en europæisk klima- og finaspagt, som Jørgen Sten Nielsen skrev om i onsdagens avis. »Hvis klimaet var en bank, havde vi allerede reddet det!« er blevet et populært slagord blandt de strejkende skoleelever. Med det forslag til en klima- og finanspagt med helt egen bank, er der faktisk en model til rådighed, der minder meget om de europæiske redningspakker til bankerne.

Rune Lykkeberg kigger også forbi med en relateret optur over, at borgerforslaget til en dansk klimalov fik en så relativ venlig modtagelse i Folketinget i tirsdags. For det er ikke bare godt for klimaet. Det er også strålende nyt for demokratiet, at borgerne viser sig at tænke mere langsigtet og mindre på egeninteresser end politikerne.

Og vi skal tale om Første Verdenskrig. Som den ser ud når man sætter Ringenes Herre-instruktør Peter Jackson og et par hundrede teknikere til at opdatere filmstumperne fra Imperial War Museums arkiver. Christian Monggaard har set resultatet, dokumentarfilmen They Shall Not Grow Old, og mener,at vi nærmer os et lille filmmirakel.

Sidst – men desværre ikke mindst – skal vi tale om den katolske kirkes katastrofale håndtering af de mange sexanklager. I sidste uge havde pave Frans inviteret hundredvis af kardinaler og biskopper til et seminar om emnet. Ofrene have håbet på, at det ville resultere i en nultolerancepolitik. I stedet fik de en spøjs remse om, at det hele er Djævlens værk. Martin Gøttske har fuldt sagen fra Rom.

Radio Information går i kunstterapi og beregner flyveturens CO2-udslip

Radio Information går i kunstterapi og beregner flyveturens CO2-udslip

February 22, 2019

I 2017 tog omkring 160.000 danskere ferieflyet til Thailand. En af dem var mig. Så er det sagt. Og ikke nok med det: Jeg gjorde det igen i 2018, og det var kun en af i alt fire private flyture, jeg tog på sidste år. De kostede over fire ton CO2 – næsten havdelen af en gennemsnitsdanskers årlige udledning. Det kan man nemt regne ud med et nyt interaktivt CO2-beregningsværktøj for luftfartudviklet af forskere ved Chalmers Tekniske Højskole i Göteborg. Jørgen Steen Nielsen kommer i studiet og fortæller om flytrafikkens belastning og selskabernes mulighed for at reducere aftrykkene.

Vi skal også tale om kunst som terapi. For billedkunst til stressramte, musik til angstplagede og højtlæsning til deprimerede er i stigende grad recepten til borgere med mentale sundhedsproblemer rundt omkring i de danske kommuner. Information ser på fænomenet i en ny serie. Journalisterne Rasmus Bo Sørensen og Merle Baeré fortæller.

Chefredaktør Rune Lykkeberg er her også. Denne gang med en optur over, at folkelige protester har ført til, at et planlagt Amazon-hovedkvarter i New York er blevet droppet: Overvågningskapitalismens superskurk er ikke uovervindelig. Optur.

Og så er det OSCAR NIGHT! Eller … faktisk er der ikke så meget grund til begejstring over oscaruddelingen natten til mandag dansk tid. Det går nemlig rent ud sagt ad helvede til i det ellers så stolte akademi, der denne gang ikke engang kan stille med en vært. Det afspejler et Hollywood i dyb identitetskrise, mener filmredaktør Christian Monggaard. Og så forudsiger han vinderne. Og indrømmer, at han stort set hver år tager fejl.

Ny fattigdom, ny grøn deal, nye fjender – og god gammeldags racisme

Ny fattigdom, ny grøn deal, nye fjender – og god gammeldags racisme

February 15, 2019

Velkommen til en uge, hvor rigtig mange af os har haft vinterferie med ungerne med svære valg så som: Skal vi tage på Arken og se den der udstilling med hende der, som laver de sjove fugurer, der ligner mennesker, men ikke er det? Eller skal vi bare snuppe Den Blå Planet, for det ved man da hvad er? Og så er der Hassan og Ayla. De er på integrationsydelse, og deres to børn er derfor nogle af de ifølge AE-Rådet næsten 65.000 børn, der lever i fattigdom i Danmark. De tager i Bilka. Information sætter i en ny serie fokus på Danmarks nye fattigdom. Journalist Laura Friis Wang fortæller.

Og så var det ugen, hvor Enhedslisten offentliggjorde sit forslag til en ny grøn samfundskontrakt. Den tager ikke alene klimaudfordringen alvorligt. Den anerkender også, at der skal ekstra tiltag til, for at sikre, at den ikke bare øger uligheden og den sociale uro i vores samfund. Klimajournalist Jørgen Steen Nielsen forklarer, hvorfor de grønne hensyn ikke behøver at komme i konflikt med de røde.

Filmredaktør Christan Monggaard har set en film (surprise) Og det er en god en af slagsen. If Beale Street Could Talk er filmatiseringen af James Baldwins roman af samme navn om to unge elskende, der forsøger at få livet til at hænge sammen som sorte i America i 1970’erne. Den er vred, men vred på en stilfærdig måde.

Rune Lykkeberg har ugens optur over en længe ventet bog: Den amerikanske forsker Shoshana Zuboffs nye bog Overvågningskapitalismen, der er blevet kaldt ’Das Kapital for den digitale generation’. Så højt svinger han sig ikke op, men trods alt højt nok. Blandt andet over Zuboffs trusselsvurderinger for de vestlige samfund. »Det er ikke de langskæggede terrorister, som råber, at Allah er stor, vi skal være bange for, men vores egne innovative genier og beundrede entreprenører."

Drop havearbejdet, og hør om Foghs fortielser, Støjbergs forklaringer og Brüggers konspirationer

Drop havearbejdet, og hør om Foghs fortielser, Støjbergs forklaringer og Brüggers konspirationer

February 8, 2019

I denne uge fik vi konklusionerne fra krigsudredningen. Og de var ret klare: »Det kan konstateres, at regeringen i en række tilfælde ikke videregav vigtige oplysninger til Folketinget, eller at regeringen ’strammede’ oplysninger, så de gav Folketinget et ufuldstændigt billede af situationen.«

Men hvad er sådan en udredning for en størrelse, og hvad skal vi bruge dens konklusioner til? Journalist Bo Elkjær dækkede optakten til den danske deltagelse i krigen i Irak for Ekstra Bladet – og fik en Cavlingpris for arbejdet. Han er i studiet.

Og der er flere ufuldstændige billeder i dansk politik i denne uge. Små tre år efter sagen om de såkaldte ’barnebrude’ er Information kommet i besiddelse af en mail, der rejser alvorlig tvivl om Udlændinge- og Integrationsminister Inger Støjbergs hidtidige forklaring om den ulovlige instruks om at skille asylpar ad. Ulrik Dahlin forklarer.

Graverjournalist Lasse Skou Andersen har set Mads Brüggers dokumentarfilm Cold Case Hammarskjöld, og han er ikke så begejstret. Vist er det en underholdende film, men som journalistik betragtet mangler den dokumentation og kildekritik. Og det er altså ikke gratis at udbrede rygter om, at der har været planer om at udrydde hele den sorte befolkning i Sydafrika med hiv-virus i vaccinationssprøjterne, siger han. Vores filmanmelder Christian Monggaard giver ham ordet, men tog det også selv til en lille refleksion i avisen.

Og så leverer Rune Lykkeberg en optur, der er til at forstå. Lige om lidt bliver havesæsonen 2019 jo blæst i gang. Men er du klimaven, skal du lade trillebøren stå og i stedet sætte dig med en kop te og et slumretæppe i et læhjørne og betragte naturens mirakel. Gør du det i et par årtier, får du endda CO2-reduktion nok i dit personlige regneskab til en tur til Thailand. WUP!

Ny klimalov, Orhan Pamuk, kortere skoledage og styrket finanstilsyn i en og samme podcast

Ny klimalov, Orhan Pamuk, kortere skoledage og styrket finanstilsyn i en og samme podcast

February 1, 2019

Så er der lyd på ugens aviser.

Om det nye borgerforslag om en klimalov, der skal indholde konkrete mål for reduktioner. Og som viser, at der stadig findes tillid til de folkevalgte derude. Det er i hvert fald, hvad Jørgen Steen Nielsen læser ud af de næsten 60.000 underskrifter der – trods NemID! – er tikket ind til forslaget. Han tjekker ind.

Det gør også Rune Lykkeberg, der har læst den nye roman Den rødhårede kvinde af den tyrkiske forfatter Orhan Pamuk, som han kalder: »en mesterlig spændingsroman, hvor indsatserne stiger med uvisheden om, at intet er, hvad det giver sig ud for at være, og at alle relationer bliver farlige.« Men han skal jo i Radio Information for at kalde den »optursagtig«.

Og så skal vi naturligvis tale om Finanstilsynet. For denne uge startede med, at formand David Lando i et interview i Information medgav, at tilsynet godt kunne bruge lidt flere muskler. Og tirsdag kom så konklusionerne af finanstilsynets …tilsyn med sig selv i sagen om Danske Banks estiske filial. Heri frikendte det stort set sig selv, men det har da også et par bud på, hvordan det kan blive bedre til at fange den næste hvidvasksag. Martin Bahn, journalist på indlandsredaktionen, fortæller.

De små fik i denne uge lidt tid tilbage fra staten – i hver fald ifølge undervisningsminister Merete Riisager (LA), der jo mente at skolereformen var statsorkesteret tidsrøveri. En aftale om mindre justeringer i den upopulære reform, blev indgået efter en mildest talt bumlet proces. Vores uddannelsesmedarbejder Lise Richter giver aftalen karakter – vi er begge fra fornemme årgange i de tidligere 70’ere, så valget falder på den gode gamle 13-skala.

To præsidenter i Venezuela, en børnefilm om skam og feudalisme, Huawei og ensomme rigmænd i Davos

To præsidenter i Venezuela, en børnefilm om skam og feudalisme, Huawei og ensomme rigmænd i Davos

January 25, 2019

Vi skal blive klogere på en sag, der på overfladen handler om noget så lavpraktisk som danske teleselskabers valg af leverandører. Men spørgsmålet om det kinesiske selskab Huaweis adgang til det danske telenet er meget mere end bare praktik. Det er en del af en geopolitisk stormagtskamp – og så sætter det Danmark i et svært dilemma. For når man har privatiseret sit telesystem, sååå må man vel også leve med, at de private udbydere selv bestemmer, hvem de vil lege med. Vores teknologimedarbejder Lasse Skou Andersen fortæller.

Vi skal også tale om Skammerens Datter med børnelitteraturanmelder Anita Brask Rasmussen. Hun har anmeldt Skammerens Datter II, filmatiseringen af Lene Kaaberbøls ultrapopulære bogserie. Men hvad er det, der gør universet så fedt, at Antia kalder Kaaberbøls serie »noget af det bedste og mest mangefacetterede, der er skrevet på dansk indenfor fantasygenren de seneste 20 år«?

I Venezuela kulminerede den økonomiske og politiske krise onsdag, da oppositionens leder og formand for parlamentet, Juan Guaidó, udnævnte sig selv som præsident. Den siddende præsident, Nicolas Maduro, har dog ikke umiddelbart tænkt sig at acceptere det, og samtidig har verden været hurtig til at blande sig. Trump sendte sin tilkendegivelse af støtte til den selvudnævnte Guaidó, mens Putin gav sin uforbeholdne opbakning til Maduro, der har papir på posten efter et valg med meget ringe legitimitet. Så hvad sker der nu? Jesper Løvenbalk kender sit Latinamerika og har et par bud på den sag, der nemt kan have udviklet sig – desværre også blodigt – når du læser dette. 

Og bliver du hængende til allersidst, kan du høre Rune Lykkeberg have optur fra over, at ingen tilsynelandende prioriterer at hænge ud med de rige i Davos længere. Og så vil han gerne benytte lejligheden til at sige rundstyk for, at han i sidste udgave af Radio Information fik så stor en optur at det endte i... opspind.

Data om sundhed, sundhedsreform og svenske løfter om bedre tog i Europa

Data om sundhed, sundhedsreform og svenske løfter om bedre tog i Europa

January 18, 2019

I denne uges podcast skal vi tale en del om sundhed. 

I videnskaben – ikke mindst sundhedsvidenskaben – er indsamling af brugergenereret data det helt store dyr i åbenbaringen. Og begejstringen har bredt sig til socialvidenskaberne og humaniora. Men hvad er faldgruberne ved uhæmmet ’dataisme’? Vores nye videnskabsmedarbejder Louise Schou Drivsholm har et par bud.

Og hvis du interesserer dig for, hvad der sker i forskningen, så kan du lige her skrive dig op til vores splinternye nyhedsbrev om videnskab. 

Og så lidt om demens. For den 3. sæson af True Detective kan nu streames på HBO. Denne gang møder vi en kriminalbetjent, der langsomt mister hukommelsen. Og den er god. Ikke helt så god som den første, men bedre end den anden. Den skal I bare glemme. Filmredaktør Christian Monggaard anmelder.

Vi skal naturligvis også tale om statsminister Lars Løkke Rasmussens udspil til en sundhedsreform. Indlandsredaktør Anton Geist skrev torsdag en, måske lidt overraskende, venligt stemt leder. Han kigger forbi og forklarer.

Og så er Sverige i topform. Det lykkedes i denne uge at danne en regering TIL TRODS FOR, at den er socialdemokratisk! Og dens regeringsgrundlag lover at fikse togdriften i Europa. Det har chefredaktør Rune Lykkeberg kæmpe optur over. 

Michel Houellebecq, Jonas Eika og en løbsk landbrugslobby

Michel Houellebecq, Jonas Eika og en løbsk landbrugslobby

January 11, 2019

I ugens Radio Information har vi endelig en mulighed for at snakke om Michel Houellebecq! Fredag udkom hans nyeste roman, Sérotonine, på fransk. Det kan Rune Lykkeberg heldigvis læse. Og chefredaktøren har en lang historie med den franske forfatter, der heldigvis denne gang også viser, at vi faktisk har noget at miste. 

Vi skal også tale tale om en sag, som de fleste nok – til CBS-ledelsens held – havde glemt. I julen 2016 kom den nemlig i modvind, da det viste sig, at lobbyorganisationen Bæredygtigt Landbrug havde haft lidt for meget indflydelse på et forskingsprojekt om danske landmænd, der lider under miljøregulering. Nu viser det sig, at de var godt og grundigt advaret. Martin Bahn og Sebastian Abrahamsen har rodet i halvgamle papirer.

Vi skal selvfølgelig også tale om ugens helt store historie: Præsident Trumps stadigt mere desperate kamp for sin mur. Vores mand i USA, Martin Burcharth, udlægger sagen.

Og så er det ugen, hvor Informations litteraturpris, Montanaprisen, blev uddelt i samarbejde med Testrup Højskole. Den gik til Jonas Eika for novellesamligen ’Efter solen’. Lone Nikolajsen skriver i en leder: »Det er ikke en formanende politisk litteratur, Jonas Eika skriver, men derimod én, der giver sig hen til en intens undersøgelse af de økonomiske og begærsmæssige dynamikker, der strukturer mennesker og samfund. (…) Årets vinder af Montanas litteraturpris er ikke bare skarp i sin samfundskritik, men også i sit blik for forbindelserne mellem mennesker og deres omgivelser. Sådan har virkeligheden fortjent at blive beskrevet.«

Vi slutter med at lade Jonas Eika læse højt.

Hvor politisk var fyringen af klimarådets formand?

Hvor politisk var fyringen af klimarådets formand?

January 5, 2019

I sidste uge døde den israelske forfatter, litterat og aktivist Amos Oz, 79 år gammel. Tobias Havmand fortæller om en mand, der insisterede på ikke at skrive politisk litteratur, men som voksede op sammen med staten Israel og blev forfatter i landet, hvor ingen kan undslippe sig konflikten. Læs også Karen Sybergs nekrolog.

Rune Lykkeberg kigger naturligvis også forbi. Med en optur over Elizabeth Warren. Massachusetts senator, der mandag meldte sig ind i kampen om at stille op for Demokraterne i 2020. Hør hvorfor chefredaktøren mener, at det er optur.

Og så er der nyt i sagen om den afgåede formand for Klimarådet, Peter Birch Sørensen. Klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) har hidtil afvist, at der var tale om en »politisk fyring« af formanden, da beslutningen blev truffet, før regeringen modtog en kritisk rapport fra rådet.

I denne uge kunne Information så afsløre, at hans ministerium var orienteret om konklusionerne længe før offentliggørelsen af rapporten. Og ikke nok med det: Det viser sig også, at Klimarådet var på listen over offentlige institutioner, der skulle flytte (ad pommeren til) ud af København. Journalisten bag historien, Martin Bahn fortæller.

I 2018 blev magten stillet til regnskab

I 2018 blev magten stillet til regnskab

December 28, 2018

Så er det tid til årets sidste Radio Information!

Debatredaktør Gry Inger Reiter og chefredaktør Rune Lykkeberg udpeger hver især, hvad der ifølge dem kendetegner det år, vi siger farvel til.

  • Vi skal snakke om finanssektoren. Desværre, venner – I kan desværre ikke længere dukke jer og håbe på, at det går over.
  • Om OK18, de offentligt ansattes overenskomster. Fordi den faglige bevidsthed kan vækkes, hvis folk bliver trykket hårdt nok på maven.
  • Om #MeToo. Mænd med magt lærte at se på deres sekretær som et juridisk subjekt. Men lad venligst højrefløjen beholde sin tro på, at vi skaber en bedre verden ved straf.
  • Om klimabevidstheden – og dens eventuelt onde søster klimabashing.
  • Og så opturen over alle opture: At vores demokrati er alive and kicking – så længe man ikke tror, at forandring kommer fra centrum.

Når du bagefter vil have mere, så hør vores ekstraudsendelse med Oxford-økonom og forfatter til bogen Doughnut-økonomi, Kate Raworth. Du kan finde den her i dit feed. I en dejligt lang podcast får du både Kate Raworths gæsteforelæsning på Københavns Universitet og hendes samtale med journalist Jørgen Steen Nielsen.