Radio Information

Valgpodcast med Lasse Jensen: Europaparlamentsvalget var Søren Gades sejr, ikke Løkkes

May 29, 2019

Søndagens europaparlamentsvalg gjorde Venstre til landets største (europæiske) parti, men Løkke skal ikke glæde sig for tidligt. Sejren var mere Søren Gades end Lars Løkke Rasmussens, fortæller Informations politiske kommentator Lars Trier Mogensen til Lasse Jensen. Nok har Venstre fået »ny energi,« men Gades triumf varsler ilde om sammenholdet i det gamle parti.

Dansk Folkepartis trafikordfører Kim Christiansen er en habil countrysanger, der i en ny valgkampssang hylder Danmark. Men kulturkritiker Lone Nikolajsen synes, der mangler noget i hans fædrelandssang, som slet ikke slår hendes favorit, nemlig den ubestridte Country & Western-stjerne fra Guldborgsund, Chris Veber (hvis hit godt nok er skrevet til sidste kommunalvalg). Til gengæld synes hun, at socialdemokraten Benny Engelbrecht gør det pænt uden at være prangende med sin valgkampssang »Vi gør det for Sønderjylland,« som både refererer til Ecco Sko og Danfoss.

Avisens valgredaktion i Sønderjylland går ind i sin sidste uge af et månedlangt ophold i Gram, som de nu omtaler som »hjemme.« De har mødt et ægtepar, som ikke vil svigte Dansk Folkeparti, og journalist Laura Friis Wang gør status: Vi skal mere ud i landet!

I den kommende tid vil tre af Informations journalister prøve at tage temperaturen på venstrefløjen: Otto Lerche Kristiansen har i en større analyse fundet frem til, at Socialdemokratiet er rykket 18 cm til højre – han forklarer, hvordan han er nået frem til det tal. Mette-Line Thorup og Mathias Sindberg er ved at lægge sidste hånd på en større gennemgang af venstrefløjen, der tilsyneladende rider på en rød bølge – hvor rød, hvordan og hvorfor de rigtigt røde er blevet skuffede før, hører vi mere om.

I podcastens afsluttende kommentar – På Falderebet – funderer Lasse Jensen over endnu et selvmål i valgkampen. Set i et historisk perspektiv kan det aldrig betale sig at rubricere en stor vælgerskare som tosser.

Radio Informations valgpodcast er redigeret af Lasse Jensen – Mette Andreasen, Frederikke Amalie Dam og Astrid Dynesen er i redaktionen.