Radio Information

To præsidenter i Venezuela, en børnefilm om skam og feudalisme, Huawei og ensomme rigmænd i Davos

January 25, 2019

Vi skal blive klogere på en sag, der på overfladen handler om noget så lavpraktisk som danske teleselskabers valg af leverandører. Men spørgsmålet om det kinesiske selskab Huaweis adgang til det danske telenet er meget mere end bare praktik. Det er en del af en geopolitisk stormagtskamp – og så sætter det Danmark i et svært dilemma. For når man har privatiseret sit telesystem, sååå må man vel også leve med, at de private udbydere selv bestemmer, hvem de vil lege med. Vores teknologimedarbejder Lasse Skou Andersen fortæller.

Vi skal også tale om Skammerens Datter med børnelitteraturanmelder Anita Brask Rasmussen. Hun har anmeldt Skammerens Datter II, filmatiseringen af Lene Kaaberbøls ultrapopulære bogserie. Men hvad er det, der gør universet så fedt, at Antia kalder Kaaberbøls serie »noget af det bedste og mest mangefacetterede, der er skrevet på dansk indenfor fantasygenren de seneste 20 år«?

I Venezuela kulminerede den økonomiske og politiske krise onsdag, da oppositionens leder og formand for parlamentet, Juan Guaidó, udnævnte sig selv som præsident. Den siddende præsident, Nicolas Maduro, har dog ikke umiddelbart tænkt sig at acceptere det, og samtidig har verden været hurtig til at blande sig. Trump sendte sin tilkendegivelse af støtte til den selvudnævnte Guaidó, mens Putin gav sin uforbeholdne opbakning til Maduro, der har papir på posten efter et valg med meget ringe legitimitet. Så hvad sker der nu? Jesper Løvenbalk kender sit Latinamerika og har et par bud på den sag, der nemt kan have udviklet sig – desværre også blodigt – når du læser dette. 

Og bliver du hængende til allersidst, kan du høre Rune Lykkeberg have optur fra over, at ingen tilsynelandende prioriterer at hænge ud med de rige i Davos længere. Og så vil han gerne benytte lejligheden til at sige rundstyk for, at han i sidste udgave af Radio Information fik så stor en optur at det endte i... opspind.