Episodes
Friday Oct 02, 2020
Friday Oct 02, 2020
I denne uges Radio Information skal vi endelig tale om Amazon-stifteren Jeff Bezos, og her må jeg nok hellere komme med det, der i moderne termer hedder en disclaimer: Jeg bliver sært opstemt af at tale om Jeff Bezos. For i en kompliceret verden, hvor de stenrige er buddhister, kurerer sygdomme og uddeler solceller i indiske landsbyer, er han stadig en god, gammel, gedigen gnier.
Han er den moderne pendant til ’kapitalisten’, der var på de plakater, som hang i mit barndomskollektiv: En opsvulmet pengepuger med høj sort hat båret frem af forarmede arbejdere, der skaber hans formue i deres ansigts sved.
Og nu ses Bezos også som den øverste coronabaron. Amazons ejers formue er nemlig eksploderet under coronakrisen, mens millioner er blevet arbejdsløse. Det er kun fair at lade dem, der har lukreret ekstremt på krisen, finansiere kriseindsatserne via en skat på merindtægten, skriver klummeskribent Pelle Dragsted i et debatindlæg. Jeg ringer til ham og får ham til at uddybe.
Og så skal vi tale om et af de områder, der tværtimod – i hvert fald politisk – har lidt under coronakrisen. De seneste uger i dansk klimapolitik har været én lang konfrontation mellem regeringen og dens støttepartier om tempoet i den grønne omstilling.
Tirsdag fremlagde regeringen så sit første årlige klimaprogram, der skal give en status over klimaindsatsen og vise vejen til 70-procentsmålet i 2030. Det mødte hård kritik fra både fagfolk og støttepartier.
Der kan »inden for få måneder opstå en situation, der udfordrer hele regeringens parlamentariske grundlag,« skriver vores klimajournalist Martin Bahn i en analyse. Han er i studiet.
Journalist Lone Nikolajsen er også i studiet. Hun har set Efterforskningen, der for tiden kan ses hver mandag på TV 2. Serien er en dramatisering af efterforskningen af mordet på den den svenske journalist Kim Wall, og den har igen sat gang i debatten om true crime-genren. Efterforskningen er et eksempel på, hvordan det kan gøres, mener Lone Nikolajsen. For til trods for at intet jo kan sammenlignes med de nærmestes oplevelser, så er mordet et kollektivt traume, og den slags skal kunsten være med til at forstå.
Sidst, men ikke mindst, er Rune Lykkeberg i studiet med en optur fra vores helt egne rækker. Jeg siger ikke, hvad det er. Du må lytte. Ej, jeg kan sgu ikke holde på den: Information har rundet 25.000 abonnenter!